Un atípic grup d’amics existencialistes

'El nen, el talp, la guineu i el cavall' és un conte il·lustrat de Charlie Mackesy sobre la bondat i l'esperança
Il·lustracions de Charlie Mackesy incloses al llibre.
Il·lustracions de Charlie Mackesy incloses al llibre.

Patricia Tena


Charlie Mackesy és un artista multidisciplinari que va créixer a una granja envoltat d’animals a Anglaterra. Als sis anys ja dibuixava cavalls i als divuit, després de la mort del seu amic Jamie, va començar a utilitzar l’art com a via d’escapament i teràpia. Quan va començar a idear el llibre il·lustrat El nen, el talp, la guineu i el cavall  (Rosa dels vents en català i Suma de Letras en castellà), estava passant per un moment amb molts dubtes vitals. «Vaig pensar: si demà m’atropellessin, què m’agradaria dir?», explica. I així va sorgir un llibre (que primer va ser una sèrie de vinyetes publicades amb èxit a Instagram) protagonitzat per un nen i tres animals que reflexionen enmig de la natura sobre les grans qüestions de la vida com l’èxit, la bellesa, el perdó i la sinceritat.

El primer dibuix li va venir al cap un dia que estava amb el seu amic Bear Grylls (l’aventurer professional i televisiu expert en supervivència) i el seu fill jugant. El petit estava assegut a una branca d’un arbre mentre els hi feia preguntes i quan van conversar sobre el futur i què volia ser de gran, l’autor va pensar que la seva resposta seria senzillament amable. Ràpidament li va venir la idea i va crear la primera conversa entre el nen i el talp.

 

 

El fet d’haver crescut a una granja i passar molt temps amb  la companyia de gossos, conills, ovelles o gats, li va fer veure que «els animals tenen una puresa que els humans sembla que hem perdut.» Per tant, no és d’estranyar que la majoria de personatges no siguin humans però que representin sentiments o emocions universals. La guineu ferida, per exemple, representa la part introvertida i desconfiada que tots tenim, mentre que el cavall és la part més sabia i espiritual, però alhora vulnerable.

Mackesy confessa  que no és bon lector i que ell necessita imatges «que per a mi són com illes, llocs on arribar enmig d’un mar de paraules.» Per a fer-ho ha creat les seves il·lustracions amb tinta i aquarel·la i trobem com a únics personatges els amics protagonistes i algun element natural com un arbre, un riu o un bosc. Es tracta d’un llibre que ens recorda les vinyetes més existencialistes protagonitzades per l’os Winnie The Pooh, però que especialment té alguns paral·lelismes amb El petit príncep d’Antoine de Saint Exupéry; de fet, ja des del pròleg trobem similituds evidents: «aquest llibre és per a tothom, tant se val que tinguis  vuit anys com vuitanta: de fet, a vegades, jo tinc totes dues edats.»

El nen, el talp, la guineu i el cavall té com a eixos centrals l’amabilitat, la tendresa i l’amor.   «El món és complicat i sovint ens da por, però al llibre trobem certa simplicitat i això reconforta. Tinc l’esperança que aquest llibre ajudi a viure amb més valentia, honestedat i amor amb nosaltres mateixos i amb els altres», confessa l’artista.  I ho aconsegueix, ja que és un bell recordatori per a quan la vida se’ns fa complicada: mai no estem sols i  sempre podem comptar amb algú que ens doni una petita empenta per seguir endavant.

Categories
CòmicInfantil i juvenilLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES