El pes de les arrels

A 'Pedres a la butxaca', de Kaouther Adimi, una jove algeriana resident a París ha de tornar uns dies al seu país i enfrontar-se al pes de l’educació rebuda i les velles tradicions

Víctor Bargiela / @VictorBargiela


Kaouther Adimi (Alger, 1986) és llicenciada en literatura moderna i en gestió internacional de recursos humans. Es va instal·lar a París després de viure a Alger, Orà i Grenoble. Es considera algeriana i francesa d’adopció. El 2016 va publicar Des pierres dans ma poche a Éditions du Seuil. El gener de 2021, Edicions del Periscopi va decidir portar Pedres a la butxaca al català amb traducció d’Anna Casassas Figueras i Libros del Asteroide al castellà amb traducció d’Aloma Rodríguez.

La novel·la narra la vida d’una jove algeriana d’uns trenta anys que va decidir emigrar a França. Viu a París i treballa en una editorial. La seva vida està a cavall entre la seva cultura d’origen i la d’acollida, entre les creences i els estils de vida d’una i altra banda del Mediterrani. De sobte, rep la trucada de la seva germana petita: es casa. La protagonista té estabilitat financera i econòmica, però encara no ha trobat marit.

 

Kaouther Adimi

Kaouther Adimi.

 

La protagonista es mou entre dos móns que són representats en la novel·la per dos personatges ben construïts: la mare i la Clothilde. La mare truca la protagonista gairebé cada dia des d’Alger. Representa els valors algerians: insisteix perquè trobi marit aviat, perquè no passi gaire temps al carrer i perquè no parli amb desconeguts. La Clothilde, en canvi, és la senyora francesa que dorm al banc de davant del seu pis. La protagonista se sent com una barra travessera entre el que voldria fer i pensar i la realitat dels seus actes.

Adimi ens regala unes reflexions profundes sobre la història de la ciutat d’Alger i d’Algèria, la cultura algeriana i sobre les vacil·lacions dels migrants que es mouen entre móns. L’autora fa paleses les diferències i els conflictes ideològics que s’estableixen entre totes dues cultures de forma molt accessible per al públic europeu. És una novel·la profunda que ens farà reflexionar entre els seus personatges tendres i un estil literari molt ben trobat.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES