En el carrer de la nit deambules en solitari

A 'Laberint' Burhan Sönmez narra la història d’un cantant que perd la memòria després d’intentar suïcidar-se saltant d'un pont a Istanbul
laberint burhan sönmez

Víctor Bargiela / @VictorBargiela


Burhan Sönmez (Ankara, 1965) és un advocat i escriptor turc de família kurda. Va exercir a Istanbul com a especialista en drets humans, i va fundar-hi l’organització d’activisme social i cultural TAKSAV (Fundació per a la Recerca Social, la Cultura i l’Art). El 1996 un assalt policial durant una manifestació pacífica el va deixar greument ferit i es va haver d’exiliar a Londres, on va rebre tractament gràcies a l’ONG Freedom from Torture.

El 2019 va rebre el premi literari EBRD a Londres per la novel·la Istanbul Istanbul (Periscopi, 2018) i el 2021 va ser escollit president de PEN International. El 2022 es va publicar Laberint a Edicions del Periscopi en la traducció de Xavier Gaillard Pla al català i a Minúscula en la traducció de Gaizka Etxeberria al castellà. Laberint narra la història d’en Boratin, un cantant de blues d’uns vint anys que ha sobreviscut després de llençar-se des del pont del Bòsfor, a Istanbul.

Després d’un període de temps incert a l’hospital, torna a casa. L’intent de suïcidi no l’ha mort, només li ha causat una fractura a la costella i una amnèsia que no li permet recordar cap tipus d’informació personal. En Boratin no coneix el seu passat ni tampoc els plans que tenia construïts per al seu futur. Té sort d’estar rodejat de persones que se’n cuiden: la seva germana i els membres del seu grup de música, especialment en Bek.

 

Burhan Sönmez

Burhan Sönmez.

 

Boratin ens porta pels carrers d’Istanbul i ens guia a través de les botigues, els bars i les places. Deambula per la ciutat cercant el rumb perdut. Els seus amics esperen de forma pacient que recuperi la memòria en algun moment. No obstant, Boratin aprofita a deixar-se portar i buscar la naturalesa del seu ésser, que ara es mostra com una tela en blanc. Se succeeixen diferents esdeveniments que portaran en Boratin a reflexionar sobre el futur que es desperta de nou des de diferents angles.

Sönmez ens fa pensar a Laberint sobre el pes del passat i la importància que es dona a la història pròpia a través d’aquest personatge que desconeix el seu talent com a estrella del blues i la seva fama de persona generosa i carismàtica. L’autor aprofita a mostrar-nos la història complexa i el futur incert de la societat de Turquia i d’Istanbul, que es relaciona amb les vivències d’en Boratin. Entre miralls i rellotges que reflecteixen el temps, l’escriptor ens guia cap a la vertadera pregunta: Qui som? Boratin ha de construir la seva identitat des del present i valorar si vol seguir endavant amb la vida que tenia fins ara.

L’autor, en un ball entre la primera i la tercera persona, recrea amb èxit un ambient desdibuixat, confús i boirós i ens convida a entrar al cap d’en Boratin, que és un laberint d’incerteses i confusió. Sönmez transmet de forma brillant les reflexions i contradiccions internes del protagonista i l’actitud passiva que adopta en aquesta nova vida. Laberint és una novel·la fascinant que combina una trama absorbent amb una reflexió profunda sobre la construcció de la identitat.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES