Viatge al nord de Grècia

A 'En tierra de Dionisio' María Belmonte comparteix les seves impressions, plenes de referències culturals i històriques, sobre la Macedònia grega

Júlia Costa / @liujatasco


Amb la lectura d’En tierra de Dioniso. Vagabundeos por el norte de Grecia acabo els quatre llibres de María Belmonte, tots ells imprescindibles, publicats per Acantilado, amb els quals he gaudit a fons d’una literatura de pes, inclassificable i intel·ligent, erudita i evocadora. Espero que n’arribin més, tot i que són libres que demanen grapa, saviesa, imaginació, temps i afició a un tipus de viatge que es desenvolupa més enllà del turisme de consum cultural.

Des de temps llunyans hi hagut interès pel passat, cosa que comporta que es reinventi i es reinterpreti. Estic molt d’acord amb l’escriptor Benedetto Croce quan deia que tota la història és història contemporània. Fins i tot la novel·la històrica és contemporània, i molts grinyols narratius provenen del fet de no poder ni saber interpretar la mentalitat de la gent del passat, tan igual i tan diferent de nosaltres.

Els treballs d’història seriosos i especialitzats són imprescindibles però de vegades escapen a la comprensió de la gent sense coneixements previs prou sòlids. De tant en tant sorgeixen llibres com aquest, els quals, des d’un punt de vista seriós i aprofundit es dirigeixen a un públic generalista, amb més o menys èxit. Jo no he estat mai una persona especialment viatgera. Però qualsevol lloc, per proper que sigui, aplega història, literatura, folklore, evocacions, records personals o col·lectius… Belmonte té la virtut de fer-nos descobrir allò que potser no sabem veure.

 

María Belmonte

María Belmonte.

 

Tot i que l’afició pel món clàssic sembla haver anat de baixa i l’estudi del llatí i el grec no es troben en el seu millor moment, la fascinació pel llegat grec ens ajuda a entendre molts aspectes de l’Europa actual. Belmonte ens trasllada amb aquest llibre a una Grècia menys mediàtica i turística que la convencional, sovint massificada. Ens situa en una Grècia diferent i igualment rellevant, per un paisatge fronterer, complex, farcit de mites, de tragèdies i d’història. A una terra de trobada i confrontació entre orient i occident.

L’autora ens explica història, literatura, antropologia, art, ens evoca imatges diverses, ens descriu les seves caminades i els seus desplaçaments. La figura d’Alexandre sura entre moltes altres, acompanyada dels relats i les llegendes. En no haver encara aplegat les allaus turístiques d’altres indrets, per motius diversos, l’escriptora pot gaudir d’una certa solitud i de la contemplació tranquil·la de restes de monuments, de camins, de restes i de museus poc coneguts, de moment.

A la contraportada l’autora menciona una frase de Kazantzakis segons la qual cada bon viatger crea el país per on viatja. I fins i tot, encara que no hi viatgi, afegiria. Hi ha qui també cerca en els indrets allò que ha llegit als llibres i els fa servir, fins i tot els de ficció, com una mena de guia de viatge alternativa. No comparteixo aquesta tendència. La realitat sempre pot decebre les nostres expectatives. Deia Terenci Moix que no existeix cap paisatge ni cap amor que respongui a allò que hem imaginat.

Belmonte avisa que no estem davant d’una guia de viatge ni d’un llibre de ficció. Seguim a l’autora però a distància, com aquests pelegrins que fan el mateix camí però separats de forma discreta. Gràcies a internet avui podem i recuperar llocs i referències, rius, llacs, muntanyes, espais fronterers. Ens immergim en una tella plena de misteris, d’ombres i llums. Recordem relats, esdeveniments, cultures que han coincidit, de forma pacífica o no tant. A partir de l’evocació del regne macedònic ens ensopeguem amb Aistòtil, amb el deu Dionís, visitem les ruïnes de Pela, Estagira, Vergina, el món Athos. Però sense poder accedir als monestirs prohibits a les dones.

I, és clar, cal anar a Tessalònica, amb una història extraordinària i un present interessant, avui centre industrial amb un port important i que, de moment, no sembla formar part dels circuïts turístics frivolitzats del present. De moment. En tierra de Dioniso. Vagabundeos por el norte de Grecia és un llibre encisador i per llegir sense pressa, com cal fer aquesta mena de viatges.

Categories
HistòriaHumanitatsLLIBRESTurisme / Viatges
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES