Fantasia d’arrel tradicional asturiana

A 'No que cinca los seres de lleenda' Blanca Fernández Quintana construeix una novel·la de fantasia basada en la mitologia asturiana
No que cinca los seres de lleenda.

Víctor Bargiela / @VictorBargiela


Blanca Fernández Quintana (Bimenes, Astúries, 1994) és una de les escriptores més joves i prolíferes de les lletres asturianes. Va debutar el 2019 amb la publicació de L’home les caparines (Ediciones Radagast), una primera novel·la que ens submergia en un món màgic. El 2021 es va fer amb el I Premiu Radagast de novel·la fantàstica, ciència-ficció i fantasia amb Trovadoresca, la seva segona novel·la. Ara, ha rebut el Premiu Enriqueta González Rubín de Lliteratura Moza per la novel·la No que cinca los seres de lleenda (Ediciones Trabe).

A la novel·la l’Ale està a punt de fer dotze anys i ja en fa cinc que el seu pare ha desaparegut. La seva tieta-àvia li porta un paquet amb un text escrit pel seu pare que Ale ha de llegir abans del seu dotzè aniversari. Els textos ens transporten al poble d’Entrialgo, situat a la vall del riu Nalón, a la zona de les conques mineres asturianes. El pare de l’Ale hi va anar a viure amb la seva tieta i el seu avi després que morissin els seus pares.

 

Blanca Fernández Quintana

Blanca Fernández Quintana.

 

En aquest poblet proper a La Pola Llaviana encara hi ha gent que creu en les llegendes i en els éssers màgics de la mitologia asturiana. L’avi li explica tot allò que s’hauria de saber sobre els éssers mitològics i el pare ho deixa escrit per a la filla. Descobrim així els ñuberos, les xanes i els cuélebres. Els ñuberos creen tempestes, viatgen als núvols i llencen llampecs; les xanes són nimfes fetilleres de gran bellesa que acostumen a viure a prop de l’aigua; i els cuélebres són bèsties que guarden tresors.

Blanca Fernández aconsegueix crear una atmosfera màgica on tot és possible i ens guia pels camins de la fantasia envoltats de llocs i personatges comuns del folklore asturià. Aprofita la cultura d’arrel tradicional per fer-la arribar als joves en aquesta novel·la curta, que tot i estar dirigida al jovent, pot fer gaudir qualsevol. No que cinca los seres de lleenda és una novel·la entretinguda, àgil i captivadora, que ens acompanya a descobrir els misteris que amaga la família de l’Ale i els tresors ocults a les muntanyes de la vall del riu Nalón.

Categories
Fantàstica / Ciència-ficcióLlengües minoritzadesLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

  • Dama de pueblo Gema del castillo

    Fan amb tu el que volen

    Gema del Castillo retrata a la novel·la 'Dama de pueblo' el pas a l'adolescència d'una nena obligada a bregar amb el seu entorn en un poble andalús.
  • Filla d'octubre

    Has de ser molt fort per a oposar-te als metges

    A 'Filla d’octubre' Linda Boström Knausgård comparteix la seva experiència amb una malatia mental i explica la seva lluita per recuperar la seva llibertat i identitat.
  • Mona Lisa
    ART

    L’art allunyat de la seva aura

    A 'L’obra d’art a l’època de la seva reproductibilitat tècnica' Walter Benjamin reflexiona sobre com condiciona la percepció de l'art el fet que es pugui reproduir de forma massiva.
  • Introducción al pensamiento complejo

    Civilitzar el coneixement

    ‘Introducción al pensamiento complejo’ aplega diversos textos del sociòleg francès Edgar Morin que expliquen les bases de les seves teories.