L’essència de la humanitat

La novel·la de Clarice Lispector 'La passió segons G.H.' és un viatge per la ment d'una dona, entregada a una sèrie de pensaments existencials
La passió segons G.H.

Víctor Bargiela / @VictorBargiela


La passió segons G. H. inclou un petita nota d’avís als lectors potencials on l’autora, Clarice Lispector, indica que tot i que es tracta d’un llibre corrent, ella estaria contenta «si només el llegissin persones amb l’ànima ja formada», ja que només aquestes persones entendran sense pressa «que aquest llibre no treu res a ningú.» Es tracta de l’obra amb què Lispector es va sentir més satisfeta i és el cinquè títol d’aquesta autora que ens arriba al català gràcies a Club Editor i a les traduccions expertes de Josep Domènech Ponsatí (també es pot trobar en castellà a Siruela amb traducció d’Alberto Villalba Rodríguez).

De la protagonista gairebé només en sabem les inicials: G. H. Es tracta d’una dona de classe alta que viu a la ciutat de Rio de Janeiro. Un bon dia d’estiu, després d’esmorzar, decideix abocar-se a la cambra de la minyona disposada a endreçar-la. De sobte, s’hi troba un escarabat amagat dins l’armari. Aquest trencament que podria semblar insignificant desencadena tota una sèrie de pensaments que marquen l’evolució de la novel·la.

 

Clarice Lispector

Clarice Lispector.

 

A través d’un discurs intern meticulós, recorrem la ment de G. H. tot analitzant amb molt de detall cadascun dels pensaments que deriven d’aquesta petita troballa sobtada. En una narració retorçada, Clarice Lispector ens convida a plantejar-nos tot un seguit de qüestions fonamentals sobre la nostra existència en un espiral que avança i es recargola durant el transcurs de la novel·la entre sil·logismes elaborats i analogies bíbliques. Es manté l’ambient i es força la tensió a mesura que la protagonista es qüestiona la seva identitat personal i es planteja qui vol ser.

Lispector proposa un exercici narratiu extraordinari en què es planteja l’essència de l’ésser i les condicions de la humanitat en un viatge cap a les nostres passions més profundes i les nostres pors encara silenciades. ¿Quins són els criteris que guien els nostres actes? ¿Què marca la nostra identitat i com ens conforma com a persones? ¿Què ens separa d’un insecte tan insignificant i aparentment fastigós com pot ser un escarabat?

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES