Alguns mercats de Nadal d’Europa que no us podeu perdre

Paradetes, nadales, llums i productes regionals omplen places i carrers de moltes ciutats europees per celebrar aquestes dates
Colmar, a l’Alsàcia, acull un dels mercats de Nadal més impressionants d’Europa / Foto de Manel Haro

Ara que arriba Nadal, molts ens plantegem fer una escapadeta mirant de desconnectar de la nostra rutina o bé de connectar d’una manera diferent amb les tradicions d’aquesta època de l’any. Fent una barreja de les dues opcions, us volem proposar una llista de mercats i fires de Nadal que tenen lloc a diverses ciutats d’Europa, llocs que potser no heu considerat visitar per aquestes dates, però que alguns ofereixen escenaris de conte de fades. Les llums i les nadales van més enllà dels clàssics Londres i París, tot i que aquestes ciutats també hi són!

 

colmar2

 

Colmar (França) / Text de Manel Haro

És una de les joies de la corona, un paisatge que et deixa impressionat només arribar-hi. A l’Alsàcia celebren un dels millors mercats de Nadal d’Europa. La ciutat de Colmar està plena d’edificis gòtics, esglésies, restaurants i petites botigues encantadores. La construcció que més destaca és l’església de Saint-Matthieu, del segle XIII, imponent arquitectura que us deixarà fascinats. A diversos carrers i places de Colmar, entre el 20 de novembre i el 31 de desembre, trobareu desenes de paradetes de menjar típic alsacià, complements, roba, art, artesania, objectes de decoració i fins i tot atraccions per als més petits. Per molt de fred que faci (i en fa molt!), val la pena degustar una de les salsitxes amb mostassa de Dijon a peu de carrer. La podeu menjar entre el pa o bé acompanyada amb patates, verdures o una pasta que et fa embogir. Per beure, cervesa, aigua o un got de vi calent. Podreu passejar també per racons que no oblidareu, com Le petit venise. Un avís: els restaurants del centre de Colmar no són econòmics, hi ha menús per uns trenta euros. Però de cafeteries on prendre cafè o té i un bon tros de pastís n’hi ha de tots els preus i de ben bones! Si aneu amb temps, podeu mirar la pàgina web del mercat de Nadal, perquè a banda de les paradetes, també s’organitzen diverses activitats, moltes d’elles gratuïtes. Per arribar des de Catalunya, el millor és aterrar a l’aeroport de Basilea (Suïssa) i des d’allà, agafar un bus cap al centre de la ciutat. / www.noel-colmar.com

 

marche_noel_eguisheim

 

Eguisheim (França) / Text de Manel Haro

Si Colmar és un somni, no ho és menys Eguisheim, també a l’Alsàcia i a uns vuit quilòmetres de distància de Colmar. Si teniu dies suficients, val la pena que visiteu aquests dos llocs. Eguisheim és un petit poble d’una bellesa tan meravellosa, que ha estat inclòs en la llista de “Les plus beaux villages de France”. Els carrers del centre són circulars: si agafeu qualsevol carrer a l’esquerra, acabareu sortint per la dreta. Diguem que és com quan tires una pedra al mar i al voltant es van creant cercles cada cop més grans. Al desembre hi fa un fred bestial i hi neva, però quan no podeu aguantar les baixes temperatures, podeu entrar en alguns dels restaurants a fer un àpat, tot i que és recomanable reservar abans, perquè s’omplen. Els preus dels dinars i sopars ronden els 30 euros i l’oferta de restaurants és més petita que la de Colmar, així que toca adaptar-se o bé (si aneu amb pressupost ajustat) comprar a la botiga de queviures de la plaça i menjar a l’habitació de l’hotel (tots ho hem fet alguna vegada!). A Eguisheim hi ha menys paradetes, només unes poques, però són suficient per donar un ambient nadalenc i de conte de fades a un poble que tot l’any és fascinant. Si ho mireu amb temps, podeu programar alguna activitat gratuïta (el mercat es fa entre el 21 i el 30 de novembre), com per exemple un circuit nocturn pel poble on s’expliquen llegendes i antigues històries reals (en francès, és clar!). Per arribar podeu agafar un autobús des de Colmar (vigileu abans els horaris) o bé un taxi des del mateix lloc (que us valdrà uns 25-28 euros). / www.ot-eguisheim.fr

 

tallin

 

Tallín (Estònia) / Text de Manel Haro

Si us agrada passar fred de debò, una bona opció pot ser el mercat de Nadal de Tallin, la capital d’Estònia. El centre és una passada, envoltat de muralles medievals, carrerons i una plaça espectacular custodiada per l’edifici de l’ajuntament. En aquesta mateixa plaça és on se celebra el mercat de Nadal entre el 20 de novembre i el 8 de gener, on podeu comprar roba, complements, artesania i menjar, entre altres coses. També podeu gaudir de les diverses activitats que s’organitzen, com cant de nadales, ball de grups folklòrics, l’arribada de Santa Claus, diverses performances i música amb DJ per cap d’any, Si hi aneu, no us podeu perdre el restaurant medieval Olde Hansa que hi ha a la mateixa plaça. És probable que al voltant veieu paradetes de dolços que serveixen com a reclam per acabar fent un bon àpat al restaurant. Podreu tastar cerveses de producció pròpia (i que bones!), diverses carns de caça (fins i tot d’ós) i condiments amb aromes que us delectaran. I ja que parlem de menjar, en un raconet de l’edifici de l’ajuntament hi ha una petita botigueta on serveixen unes sopes espectaculars. / www.christmasmarket.ee

 

prague-market

 

Praga (República Txeca) / Text de Manel Haro

Qui hagi visitat Praga, ja sap que les paraules no són suficients per descriure la bellesa de la capital de la República Txeca. Podríem escriure línies i línies de les joies del patrimoni de la ciutat de Franz Kafka, però toca parlar del seu mercat de Nadal, que se celebra entre el 28 de novembre i el 6 de gener. En comparació amb altres que es fan a Europa, aquest no és el millor si valorem el mercat en si. Però el paisatge que l’envolta és tan espectacular, que bé val una visita nadalenca. Trobareu paradetes en les quals podreu veure com es cuina el menjar tradicional txec a banda de degustar-lo, beureu cervesa local com la Pilsner Urquell i el clàssic vi calent (que podreu acompanyar amb els dolços trdelník, una deliciosa massa cilíndrica molt ensucrada que us encantarà). Tindreu molta decoració nadalenca, un arbre de Nadal enorme que juntament amb les paradetes, seran una explosió de llum i colors. Podreu comprar objectes de tot tipus, especialment souvenirs i fins i tot podreu veure alguna mostra de feines artesanals (recordo un ferreter treballant amb ferro ardent). S’ha de visitar Praga, tot l’any, però especialment a l’hivern encara que faci molt fred. I recordeu que la ciutat té una magnífica oferta d’espectacles i activitats culturals, com concerts de música clàssica, òpera, titelles i moltíssimes més coses que poden fer d’aquesta visita nadalenca una experiència inoblidable. / www.pragueexperience.com

 

cracovia

 

Cracòvia (Polònia) / Text de Manel Haro

Impossible parlar de mercats de Nadal a Europa i no parar especial atenció al de Cracòvia. Per si no ho sabeu, la plaça Rynek Glówny del centre de la ciutat (la plaça del Mercat) té uns 40.000 metres quadrats i és, per tant, la plaça medieval més gran d’Europa (també és una de les places més grans del món). Just al centre hi ha el mercat, dintre del qual teniu durant tot l’any diverses parades on comprar souvenirs. Més enllà de què vulgueu comprar o no, val la pena entrar-hi, com també a l’antic ajuntament, i a la basílica de Santa Maria. Entre el 27 de novembre i el 26 de desembre aproximadament, al mig d’aquesta plaça tan impressionant trobareu paradetes nadalenques de tot tipus d’objectes com complements, artesania, roba, curiositats i souvenirs. Però cal destacar la bona olor que fa per tot arreu, aromes que surten de les grans paelles de les parades de menjar i beure. Allà també podreu veure vi calent, però els rostits, les patates, les verdures, els dolços diversos, les salsitxes, les sopes i cremes… us faran tornar a casa amb algun quilo de més. Aquest mercat té un valor afegit, i és que compta amb un escenari on se celebren activitats diverses, com petits concerts. Podreu, per exemple, omplir la panxa, fer compres i escoltar un cor de nens cantant nadales. Si sou compradors compulsius, aneu amb compte, que Cracòvia és encara una ciutat força assequible per a les nostres butxaques i l’extraordinari ambient nadalenc de carrers i botigues pot fer que us deixeu uns quants euros. No oblidareu aquesta experiència en tota la vida, creieu-nos!

 

poznan2

 

Poznan (Polònia) / Text de Manel Haro

Si ja heu visitat el mercat de Nadal de Cracòvia, però el cos us demana un altre mercat de Polònia, us proposem el de Poznan, una de les ciutats més antigues del país. La plaça del centre (Stary Rynek) és considerablement més petita que la de Cracòvia, però també té un encant especial (segur que no deixeu de fer fotos als edificis de colors que hi trobareu i al rellotge de l’ajuntament que ofereix espectacles quan toquen les dotze del migdia). La fira de Nadal comença el 30 de novembre amb la posada en marxa del pessebre. El que teniu a les paradetes és, més o menys, el mateix que en altres mercats (productes i artesania regionals, souvenirs, complements…), però també podreu atipar-vos amb les carns, els dolços, les cerveses i les begudes calentes (el clàssic vi calent, aquí també!) i tot el que ofereixen les parades del mercat. Normalment, en una de les parades serveixen un té en tasses especialment dissenyades per al mercat que us podreu quedar per preus baixíssims. La màgia del mercat de Nadal de Poznan té un encant especial perquè podreu veure les escultures de gel que es fan per al festival internacional que organitza la ciutat. Val la pena que li doneu una oportunitat a Poznan, una ciutat econòmica, preciosa i que es pot recórrer en pocs dies. I, si teniu temps, sempre podeu arribar a Poznan i tornar des de Wrocław. Un dos per un molt, molt interessant!

 

noelparis

 

París (França) / Text de David Muñoz

Alguns diran que, aquest any, el marché de Noël de París ha perdut força; no per manca de decoració sinó per l’ambient de tristesa que es respira als carrers de la capital francesa. Els llums que il·luminen els Camps Elisis, tan esperats per la mainada, aquesta vegada sembla que no tenen la mateixa potència. Després dels atemptats del passat 13 de novembre, la ciutat intenta aixecar el cap i seguir amb les celebracions i els actes públics que marca el calendari. Per això, no hi ha millor forma de recuperar la rutina que visitar el mercat de Nadal en família o amb els amics. Començant des de la Plaça de la Concòrdia i pujant fins arribar al nucli comercial dels Camps Elisis, un pot trobar tot tipus d’objectes decoratius, llums, joguines i, fins i tot, restaurants de menjar regional (de dubtosa qualitat). Possiblement, aquest no sigui el mercat nadalenc més complet d’Europa, ni tampoc el més gran. No té l’encant dels mercats artesanals d’altres ciutats. Però hi ha una cosa que és difícil de superar: el paisatge urbà, l’entorn. Els edificis que et saluden a banda i banda de la gran avinguda. La immensa nòria que atrau turistes i autòctons. Els arbres. El tràfec dels cotxes. L’anar i venir de persones carregades de bosses. I sobretot, ben lluny, majestuosa, la Torre Eiffel. La vida continua. / www.parisinfo.com

 

london

 

Londres (Regne Unit) / Text de Joanma Tena

Cada Nadal, part de les 140 hectàrees que constitueixen el famós Hyde Park de Londres són substituïdes pel sempre molt freqüentat Winter Wonderland. Des del 20 de novembre fins al 6 de gener, adults i nens poden gaudir, a un preu bastant alt, tot sigui dit, de desenes d’atraccions, entre les quals destaquen una pista de patinatge sobre gel, un circ i una espectacular sínia gegant. Personalment, recomano provar una de les cases del terror que hi ha a l’avinguda principal del parc, ja que no donen por però les rialles, sobretot si es va amb amics, estan garantides. A més, el Winter Wonderland acull el Mercat Tradicional de Nadal d’Alemanya (Traditional German Christmas Market), on els visitants poden comprar o observar objectes típics del Nadal alemany i fins i tot degustar menjars tradicionals del país com el vi calent (Glühwein) o les típiques salsitxes Bratwurst en les desenes de xalets de fusta repartits per tot el parc, que està tan exageradament il·luminat que es pot veure des de diversos punts de la ciutat. Tot això acompanyat de música nadalenca a tot volum i moltes altres curiositats com un arbre xerraire que parla amb el públic o el cap d’un ren que canta la popular Let it snow mentre els visitants, divertits i curiosos, es fan selfies amb ell i graven vídeos de la seva actuació. Molt recomanable, per això, reservar hora si un vol patinar sobre gel, ja que la pista sempre està plena i l’afluència de gent ha hagut de ser controlada per horaris sota reserva prèvia. / www.hydeparkwinterwonderland.com

 

navona

 

Roma (Itàlia) / Text de Nicola di Padova

Amb l’arribada del Nadal, Roma entra en una atmosfera màgica de colors, llums i nadales. El cor del Nadal romà és el mercat històric de la Piazza Navona, la famosa plaça del centre de la ciutat que acull meravelloses escultures i arquitectura com la Fontana dei Quattro Fiumi de Bernini i l’església de Sant’Agnese in Agone. Des del 8 de desembre, dia de la Immaculada Concepció, la Piazza Navona s’omple de parades de temàtica nadalenca dedicades sobretot a l’Epifania. El personatge de la velleta que regala mitjons plens de dolços als nois i noies que s’han portat bé i carbó als més entremaliats és molt estimat entre els romans, i de fet, si podeu, no us podeu perdre la seva arribada sobre una escombra, la nit del 5 al 6 de gener, al centre de la plaça, envoltada d’una follia d’alegria del petits i grans que l’esperen des de força estona abans. Després de la seva cancel·lació l’any 2014, aquest mercat torna a la Piazza Navona després de l’aprovació d’una nova ordenança municipal que restitueix l’ordre i l’organització de l’esdeveniment, que en els darrers anys, a causa de la invasió dels venedors ambulants, havia perdut part de la seva màgia. Aquest hivern, més que mai, Roma serà un bon destí de Nadal.

Categories
NadalTENDÈNCIES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES