Recorregut per les riqueses de la literatura algeriana

Kaouther Adimi narra a la novel·la 'Les nostres riqueses' la història de la llibreria algerina 'Les Vrais Richesses', punt de trobada de Camus, Guide i Saint-Exupéry

Víctor Bargiela / @VictorBargiela


Kaouther Adimi (Alger, 1986), l’escriptora algeriana de Pedres a la butxaca ens proposa un recorregut documental per la literatura algeriana a Les nostres riqueses (Edicions del Periscopi/Libros del Asteroide), traduït al català per Anna Casassas i al castellà per Manuel Arranz Lázaro. La novel·la va consagrar Adimi en l’escena francesa i algeriana: va rebre diversos premis a França i la Menció Especial del Premi Llibreter 2019.

L’escriptora ens descobreix la figura d’Edmond Charlot (Alger, 1915 – Béziers, 2004), un llibreter i escriptor algerià que va fundar la llibreria Les vrais richesses i el segell editorial Les Éditions Charlot. Va ser una peça clau en la literatura francòfona a banda i banda de la Mediterrània. Va ser el primer editor –a més d’amic– d’Albert Camus, amb la seva primera obra Révolte dans les Asturies, una peça teatral que havia estat prohibida pel governador de la ciutat d’Alger. Les Éditions Charlot van arribar a comptar amb un catàleg de fins a 200 títols, entre els quals s’hi troben obres originals en llengua francesa i obres traduïdes del castellà, l’anglès o el portuguès –com els sonets de Shakespeare o les obres de Jane Austen i Federico García Lorca.

El llibre té com a fil conductor la llibreria fundada per Edmond Charlot l’any 1935: Les vrais richesses, un focus cultural situat al carrer Hamani –antic carrer Charras– de la ciutat d’Alger. Era el punt de trobada de figures com Camus, André Guide o Antoine de Saint-Exupéry. Pren el seu nom de la novel·la homònima de Jean Giono.

 

Kaouther Adimi

Kaouther Adimi.

 

La novel·la té una estructura polimòrfica que entrellaça fragments narratius i entrades del diari novel·lat d’Edmond Charlot. Cada capítol compta amb una narració situada en l’actualitat, un conjunt d’entrades de diari i una narració que ens transporta al passat, als orígens de la llibreria. És una disposició que ens ajuda a entendre les causes i conseqüències dels fets històrics des de perspectives diferents i complexes.

Es repassa la història d’Algèria i de França des de 1936 fins a 1960. Es narren les conseqüències de la Segona Guerra Mundial a l’altra banda del Mediterrani amb els efectes concrets en el context cultural. Més endavant, s’endinsen en el procés d’Algèria per aconseguir la seva independència de la metròpoli. L’estructura de la novel·la ens permet conèixer els parers de colons i indígenes, amb una aproximació a les polítiques franceses i algerianes, i totes les conseqüències que van tenir els esdeveniments històrics en la tasca d’edició i publicació de llibres a banda i banda del Mediterrani.

Les nostres riqueses ens guia per la història recent d’Algèria a través d’una narració brillant que entrellaça fets i pensaments amb una naturalitat encisadora. Ens porta a descobrir una infinitat d’autors i obres literàries fins a endinsar-nos en el món cultural de la societat algeriana de mitjan segle XX. La tasca de recerca mostra una gran qualitat i ofereix un producte literari amb rigor històric i amb un gran valor documental.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES