L’editorial Meteora fa 15 anys

Jordi Fernando i Maria Dolors Sàrries s’han mantingut fidels a un criteri i una actitud tot i els canvis del sector
Jordi Fernando i Maria Dolors Sàrries són els editors de Meteora
Jordi Fernando i Maria Dolors Sàrries.

Manel Haro / @manelhc


El món dels llibres és un territori força estrany. La literatura és quelcom que ens apassiona a tots: lectors, editors, llibreters, autors i periodistes. Però si preguntes a cadascuna de les parts com veuen aquest sector, gairebé tots (o una bona part almenys) et diran que l’ampolla està mig buida. Els llibreters no venen el que voldrien, els editors tenen difícil col·locar els seus llibres en les taules de novetats i en els mitjans de comunicació, els autors cobren poc i veuen com la seva feina de mesos (o anys!) s’esborra en poques setmanes perquè es publica més del que es llegeix, els lectors lamenten que els llibres són cars i que es publica poca qualitat, i els periodistes veuen que cada cop tenen menys espai per parlar de llibres però, en canvi, el nombre de trucades que reben de les editorials va en augment.

En aquest context tan aparentment complicat, sembla de mèrit mantenir-se fidel a un mateix. Admiro els llibreters que decideixen vendre allò que ells consideren que han de vendre sense posar un preu de lloguer a les seves taules de novetats; admiro els autors que aposten per una literatura de qualitat tot i que saben que potser no entraran a la llista de més venuts; admiro els lectors que no es deixen entabanar per modes i segueixen sent fidels al seu olfacte i al boca-orella del seus amics i coneguts; admiro, és clar, els periodistes que de tant en tant decideixen donar veu a autors i autores poc coneguts; i admiro els editors que quan arriben a l’editorial fan de d’editors, lectors, comercials, contables, correctors, premsa, community managers, màrqueting i tot el que calgui sense renunciar, de cap de les maneres, al model en el qual creuen, al tipus de llibres que s’estimen, al tracte exquisit cap als autors, a la complicitat amb els lectors i a tractar tothom amb la dignitat i la decència amb la qual a ells els hi agrada ser tractats.

En aquest sentit, podria posar uns quants exemples de gent a la que admiro, però avui toca retre homenatge a l’editorial Meteora i a les dues ànimes que hi ha al darrere: Maria Dolors Sàrries i Jordi Fernando. He rebut les seves trucades com a periodista, he llegit els seus llibres, alguna vegada hem col·laborat junts i he pogut compartir moments d’amistat amb els dos. I, sí , els admiro: perquè veig la passió que posen en cada llibre; perquè no se’ls hi cauen els anells a l’hora de fer qualsevol tasca; perquè tot i ser tan petits, són de les editorials que millor (i més puntualment) paguen els seus col·laboradors (ells sempre diuen que la feina s’ha de pagar bé i això no ha canviat per molta crisi que haguem viscut); perquè tracten els textos amb la cura que es mereixen; perquè si un/a autor/a val la pena, el publiquen encara que sigui novell; perquè la seva passió per la literatura es manté tan pura, que és innegable que ells exerceixen la seva professió d’editors des de la posició (irrenunciables) de lectors. Sempre he dit que per ser un bon editor s’ha de ser un bon lector i s’han de trepitjar llibreries per comprar llibres (no només per fer la visita de rigor al llibreter).

I així és com Meteora ha creat un catàleg on hi conviuen autors consolidats de la literatura catalana com Albert Salvadó, Olga Xirinacs, Antoni Vidal Ferrando, Llorenç Capellà o Agustí Pons; noms clàssics com Agustí Bartra, Joan Perucho o Nèstor Luján; poetes de la talla de Gemma Gorga, Joan-Elies Adell o Antoni Clapés; autores que es van consolidant en la narrativa d’adults com Mònica Batet o Antònia Carré-Pons. En definitiva, un catàleg divers, plural, però de qualitat.

L’editorial Meteora fa avui 15 anys. I els volem felicitar: felicitats per mantenir-vos vius una dècada i mitja; felicitats per haver superat crisis econòmiques, crisis amb distribuïdors i altres maldecaps; felicitats per confiar en els autors com ho feu; felicitats per no deixar mai de ser lectors; felicitats per considerar que la vostra xarxa de col·laboradors és tan important que ha de rebre una remuneració justa; felicitats per valorar els petits mitjans de comunicació com si fossin gegants; felicitats per ser capaços d’unir forces amb altres petites editorials; felicitats per alegrar-vos quan a alguna d’aquestes editorials les coses els hi van bé; felicitats per tantes, tantes coses. No defalliu, i a per 15 anys més!

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES