Pankaj Mishra: «La societat ja no té idees per descriure el que està passant al món»

L'autor de 'Fanáticos insulsos' explica al CCCB que Occident ja no pot mantenir el relat de la seva hegemonia com ho ha fet fins ara
Pankaj Mishra Foto de Manel Haro
L'autor indi ha estat acompanyat per Isabel Galí, Joan Vergés, Carme Colomina i Agus Morales / Foto de Manel Haro.

Manel Haro. Barcelona / @manelhc


Els cicles de debats del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona serveixen, entre altres coses, per posar en dubte els relats històrics, econòmics, socials i culturals amb els quals hem crescut i, per tant, sortir de les trobades amb els seus convidats amb noves perspectives que ens ajuden a entendre millor el món en què vivim per tal d’esdevenir ciutadans més lliures. Un d’aquests grans relats, segons l’escriptor indi Pankaj Mishra (Jhansi, 1969), és el de l’hegemonia occidental sobre la qual hem construït la nostra societat del benestar que ens ha permès viure durant dècades amb la certesa i la tranquil·litat que el món era fàcilment explicable des de la nostra mirada europea i nord-americana. Això vol dir que qualsevol esdeveniment encaixava en les nostres estructures del bé i del mal. Ara bé, ¿què passa quan apareix el terrorisme internacional, quan el capitalisme entra en crisi, quan el risc de pobresa torna a les nostres ciutats i quan creix l’extrema dreta en països democràtics? Passa que ho considerem tot plegat una anomalia, una amenaça contra aquesta hegemonia en la qual ens sentim segurs.

Precisament diu Mishra que aquest relat es va començar a fer fort a partir de la Guerra Freda, quan Estats Units necessitava imposar una manera d’entendre el bé davant la que oferia el bloc soviètic. Per tant, «Occident ha avançat amb una explicació anglosaxona del món amb idees que en els darrers vint anys han anat perdent vigència i valor, i això provoca que per a milions de persones no hi hagi una alternativa a aquesta visió anglosaxona, la qual cosa vol dir que no entenen que la Xina sigui ara una potència econòmica mundial, que l’Índia estigui governada per fonamentalistes hinduistes que s’inspiren en els feixismes europeus dels anys setanta o que hi hagi gent a Europa que voti partits d’extrema dreta.» Mishra ho explica al CCCB en una trobada emmarcada en un cicle sobre colonialisme amb motiu de l’exposició William Kentridge, La cicatriz colonial, i ho fa amb els periodistes Isabel Galí (de TV3) i Agus Morales (director de la revista 5W, el filòsof Joan Vergés (director de la Càtedra Ferrater Mora) i Carme Colomina, investigadora principal especialitzada en la Unió Europea, desinformació i política global del Barcelona Centre for International Affair.

Mishra és col·laborador de mitjans de referència com The New Yorker, The New York Review of Books, The New York Times Book Review i The Guardian, plataformes des d’on rebutja «la posició hegemònica que aquests mateixos mitjans defensen.» En connexió telemàtica des de Marrakech, presenta al CCCB el seu darrer llibre Fanáticos insulsos (Galaxia Gutenberg), un recull dels seus articles publicats entre el 2011 i el 2018. Per a l’escriptor indi, «la idea d’Occident com a custodi de la lluita contra els totalitarismes, els extremismes i les desigualtats ja no s’aguanta, Occident no pot seguir donant lliçons sobre com gestionar altres societats quan no pot solucionar els problemes de les seves pròpies societats.» A més, Mishra assegura que «si els Estats Units i el Regne Unit tenen aquesta posició de poder és perquè l’han aconseguit gràcies a haver exercit la violència durant molt de temps», en referència al seu paper colonial i a la seva presència militar arreu del món. Sobre l’aspecte del colonialisme, l’autor denuncia que «els pobles que van ser descolonitzats durant el segle XX van ser silenciats i seria bo escoltar la veu de les víctimes de l’imperialisme i del colonialisme.»

Un dels motius més recents que han fet posar en dubte el paper d’Occident com a garant dels valors democràtics i de les llibertats ha estat el pas de Donald Trump per la Casa Blanca i l’actitud que ha adoptat després de perdre les eleccions davant de Biden. «Que ningú esperi que Biden pugui tornar els Estats Units a l’època prèvia a Trump, perquè això no passarà, és impossible, perquè la societat ha canviat», avisa Mishra qui a més assenyala que «Biden en el fons el que vol és que Estats Units torni a ser la força hegemònica al món, tal com la va defensar Obama.» L’autor també té paraules sobre el Regne Unit: «abans el Regne Unit era molt més compacte perquè eren un poder imperial, la cultura depenia del poder global, i fins i tot tenien a Escòcia com a soci preferent, però ara, sense aquest poder, la unitat es desintegra.» És per tot plegat, per aquesta caiguda dels grans relats que la cultura popular ha enfortit durant anys que Mishra assegura que «la societat ja no té idees per descriure el que està passant al món, perquè abans el món era un lloc aparentment pacífic que es podia explicar des de la democràcia, els avenços tecnològics i el benestar d’Occident, i totes aquestes idees que vénen del món anglosaxò han de ser superades i renovades.»

Categories
Actualitat internacionalEscriptorsLLIBRESPERSONATGESPolítica
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES