El destí tràgic de Gemma Bovery

La novel·la gràfica de la britànica Posy Simmonds s'inspira en el clàssic 'Madame Bovary' de Gustave Flaubert
Gemma Bovary

Eduardo Suárez Fernández-Miranda


Salamandra Graphic ha publicat l’obra de Posy Simmonds, una artista britànica amb un treball molt original al món del còmic. Trencant l’estructura clàssica de les vinyetes, Simmonds atorga a la narrativa una gran rellevància dins la seva obra. Excel·lent prova d’això la trobem a la seva novel·la gràfica Gemma Bovery.

Rosemary Elizabeth Simmonds (Berkshire, 1945) va iniciar la seva carrera com a historietista i il·lustradora a la premsa anglesa. Educada al Queen Anne’s School i posteriorment a L’Ecole des Beaux Arts, de París i a la Central School of Art and Design, de Londres, va col·laborar a finals dels anys seixanta al rotatiu The Sun. Un parell d’anys després es trasllada a The Guardian, on, entre altres obres, va realitzar una tira còmica per a la secció femenina del diari, amb el títol de The Silent Three of St. Botolph’s. A partir de mitjans dels anys vuitanta el seu interès se centra en la  il·lustració de llibres infantils. Ja als noranta inicia una sèrie per al diari The Guardian titulada Gemma Bovery. El 1999 es va publicar en forma de llibre.

El còmic, que fa una reinterpretació de l’obra mestra de Gustave Flauvert, explica la història de Gemma Bovery, una heroïna contemporània. Cansada de viure a Londres, convenç el seu marit Charles «per mudar-se a un poblet de la idíl·lica Normandia, però els encants de la vida rural aviat comencen a esvair-se. (…) A l’igual que la madame Bovary de Flaubert, Gemma és apàtica, adúltera, malbaratadora i està abocada a una destinació funesta.»

No obstant això no podrem conèixer Gemma Bovery més que a través de la narració de Raymond Joubert, antic historiador, que ha tornat a Bailleville, la petita localitat de Normandia, per regentar el forn familiar. La trobada amb la jove Gemma, i afligit pel seu tràgic final, inspirarà el relat la seva història. Com assenyala el mateix Joubert: «el que ara sento necessitat d’escriure –la tragèdia esdevinguda al nostre petit poble- no és sinó un intent de comprendre el que va succeir. Un intent de clarificar els fets i, amb ells, l’abast de la meva culpa.»

 

Posy Simmonds

Posy Simmonds.

 

A través dels diaris de Gemma Bovery a què té accés Raymond Joubert, i els seus records, anem coneixent les circumstàncies de la seva vida. Des que es coneixen, el forner de Bailleville sent que una tragèdia plana sobre la jove parella. No deixa d’advertir paral·lelismes entre la Bovary literària i la veïna anglesa. El còmic desencaixa la seva estructura amb fragments en prosa, fulls de diaris, cartes o fins i tot una fotocòpia de Madame Bovary. Una amalgama de tècniques narratives que donen fluïdesa i profunditat a la història.

Posy Simmonds llegeix els clàssics i els reinterpreta per fixar a les pàgines de la seva obra la vida contemporània, i alhora, realitza un retrat irònic i tragicòmic de la societat actual. A Gemma Bovery apareix el món urbà i el rural, i una visió de com els anglesos veuen els seus veïns continentals, tema que ja va tractar l’escriptor britànic Julian Barnes a la seva novel·la Al otro lado del canal. Als seus còmics realitza un treball artesanal, ho dibuixa tot a mà, com explica la mateixa Simmonds, arribant a crear la biografia completa dels seus personatges principals.

Salamandra Graphic ha publicat els còmics Cassandra Darke, Tamara Drewe –inspirada en la novel·la de Thomas Hardy-, Lejos del mundanal ruido, a més de les vinyetes que van aparèixer a The Guardian, recopilades sota el títol d’El mundillo literario, on Posy Simmonds fa un retrat despietat del món literari. L’any 2014, la directora Anne Fontaine va realitzar l’adaptació cinematogràfica de la novel·la gràfica Gemma Bovery, amb Gemma Arterton i Fabrice Luchini en els papers principals.

Categories
CòmicLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES