Joan Turu: «Connectar amb el que ens fa humans és vital»

L'il·lustrador publica els llibres infantils 'R-Boot<3' i 'Etiquetes', sobre estimar-se un mateix i evitar posar etiquetes
Turu Joan

Manel Haro / @manelhc


Nascut el 1984, Joan Turu va estudiar il·lustració i ha estat sempre vinculat al món de l’art gràfic, el sector educatiu i s’ha implicat en diferents moviments associatius. Aquests tres factors són els eixos identitaris de la seva obra. És un dels il·lustrador de més èxit a Catalunya gràcies a obres com Tinc un volcà (El Cep i la Nansa), R-Boot<3 (El Cep i la Nansa), llibre que explica la importància d’estimar-se un mateix, i Etiquetes (Bindi Books), que anima a reflexionar els joves lectors sobre les etiquetes negatives que ens posem les persones. Turu col·labora amb escoles de tot el territori i entitats educatives diverses i comparteix la seva manera d’entendre la infància, la cultura i els drets a través de les seves xarxes socials. A més, és creador de gravats, roba, vinils i pòsters.

 

Etiquetes és un àlbum que convida a pensar justament sobre les etiquetes que ens posem les persones. Es posen més durant la infància o durant l’edat adulta?

Jo crec que durant tota la vida, però ens afecten molt més durant la infància, ja que és un període on som més vulnerables als comentaris externs.

Creus que a les escoles es treballa prou en aquest tema, el fet de no categoritzar les persones?

Cada escola és un món i imagino que hi ha de tot, en qualsevol cas seguim treballant perquè deixem de fer-ho.

Vivim una època en la qual en alguns aspectes, com el tema del gènere, s’està lluitant contra determinades etiquetes. Ara bé, es lluita per eliminar-les o per crear-ne de noves?

Des del meu punt de vista, el problema no són les etiquetes en si. El problema és quan aquestes etiquetes s’utilitzen per a discriminar, limitar, separar, estigmatitzar…

Quin espai ocupa, o hauria d’ocupar, la literatura infantil en la formació dels més petits?

Crec que la lectura és un moment màgic. Per un costat els agrada  i, a més, els aporta moltíssim: ens fa socialitzar, ens transmet valors, ens fa pensar, imaginar, somiar… Crec que juntament amb el joc, és de les eines més potents que tenim.

Quina és l’espurna que encén cada llibre que fas?

Jo parlo de coses que em passen i que per a mi són importants: l’amor, l’autoestima, el dibuixar, les etiquetes… M’agrada parlar de coses que em travessen i que, en plasmar-les en un llibre, em fan de teràpia i alhora de recordatori.

Cada tema que tractes reclama un tipus concret d’il·lustració?

Per a mi sí, sobretot de tècnica a l’hora de dur-les a terme. Abans de començar un projecte, és important mirar l’edat aproximada a qui es dirigeix i el tema que tracta.

Recentment has publicat també R-Boot<3, un llibre infantil que explica la importància d’estimar-se un mateix. Creus que aquest és un tema central en la formació de qualsevol infant?

Infant i adult. M’he adonat de quantes coses faig per ser acceptat per qui m’envolta…, i llavors passes a ser una mica com un titella, deixes de ser tu. Això i que, tot i que sembla una contradicció, crec que per aprendre a estimar les altres persones primer m’he d’aprendre a estimar a mi.

 

Joan Turu Etiquetes

 

En el teu llibre hi trobem un robot creat específicament per estimar. No sembla una bogeria pensar que això algun dia podrà existir…

Tenim ja robots en algunes residències de gent gran… Crec que connectar amb el que ens fa humans és vital, però tenim muntat un sistema que sembla anar a la contra.

Dius que de jove volia canviar el món. La literatura infantil és la teva manera de fer-ho?

Una d’elles. Com deia l’Ovidi Montllor, «tot comença per un mateix.» Intento començar el canvi per mi: les meves actituds, on i què consumeixo, com em desplaço, implicant-me en moviments socials o a l’AFA de l’escola dels meus fills…

Les famílies són prou conscients que la literatura infantil és també una eina per educar?

Aquest tema és delicat. A tots ens agrada que ens expliquin històries, i està clar que les històries poden ser una eina per treballar coses, però hem de vigilar de no caure en fer històries només per treballar coses i perdre pel camí la màgia, i això m’ho dic a mi mateix, eh, que jo sóc especialista en fer-ho.

Un tema que has tractat en els seus llibres és la gestió de les emocions. Ho vas fer, per exemple, a Tinc un volcà, escrit amb Míriam Tirado. Per què la gestió de les emocions en la infància no té més rellevància en l’educació?

Crec que cada vegada en som més conscients. A casa ens hem inventat les sigles IVA, per recordar-nos d’Identificar-les (posar-li nom allò que sentim), Validar-les (totes les emocions són correctes, no n’hi ha de «bones» i «dolentes») i Acompanyar-les (el problema de les emocions sovint neix en com s’expressen i per això cal un acompanyament).

Als nens se’ls ha d’educar per encaixar millor en la societat o per canviar-la?

Qui vol encaixar en una societat on cada dia hi ha morts al Mediterrani, persones que dormen al carrer o sense un plat a taula, gent a qui fan fora de casa seva per no poder pagar un lloguer…? Jo no, i espero que els meus fills tampoc…, però com a pare no puc triar tampoc el seu camí, però si que puc, i lligant-ho amb la resposta d’abans, intentar que connectin amb el que els fa humans perquè no s’acostumin mai a una societat així.

En aquest sentit, què podeu fer els autors i il·lustradors des de la literatura?

Tocar amb les històries temes importants i intentar en il·lustrar no perpetuar estereotips i visibilitzar el màxim de realitats possibles.

A banda de la literatura infantil, en quins altres projectes treballes?

Faig murals sobretot a escoles, tenim amb una amiga «Tururú» que és una marca de roba, vinils de paret… i el curs vinent començo a fer extraescolars al taller amb canalla.

Explica’m qui és Joan Turu. Ep, però sense etiquetes!

Per explicar-te qui sóc sense caure en etiquetes hauríem de parlar d’allò essencial, hauríem de separar allò que faig d’allò que sóc i sóc dels que creu que essencialment sóc amor, però no només jo, eh! Totes les persones!

Categories
ENTREVISTESIl·lustradorsInfantil i juvenilLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES